Motorrijden is populair bij jong en oud. Als motorrijder ben je wel relatief kwetsbaar. Daarom is er in Europa een strenge wetgeving voor het motorrijbewijs van kracht. Wat je moet doen om dit rijbewijs te halen lees je hier.

Om rijles te kunnen volgen op de openbareweg moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig theorie-certificaat A of Nederlandsrijbewijs B.
* Gewijzigde regels voor kandidaten jonger dan 24 jaar
Onder de 24 jaar gelden sinds 19/1/2013 nieuwe regels m.b.t. tot het halen van het motorrijbewijs.

  • Vanaf 17 jaar mag met lessen worden gestart.
  • Vanaf 18 jaar kan examen worden gedaan op een motorfiets van maximaal 11kw. Daarmee wordt het zgn. AVD-A1 rijbewijs (Max 11KW) behaald. Dit bestaat uit een examen Bijzondere Verrichtingen (AVB) en een Verkeersdeelname examen (AVD).
  • Na 2 jaar bezit van het AVD-A1-rijbewijs of (vanaf 01-01-2014) bij het bereiken van de 20-jarige leeftijd kan opnieuw examen worden gedaan voor het AVD-A2-(<35KW) rijbewijs. Indien men 2 jaar in het bezit is van het A1 rijbewijs zullen tijdens het weg-examen enkele Bijzondere Verrichtingen worden getoetst. Heb je nog niet 2 jaar je A1 rijbewijs maar ben je wel al 20 jaar, dan dien je naast het AVD getrapt examen ook het volledige AVB-examen te worden afgelegd.
  • Vanaf de leefttijd van 20 jaar kan direct ingestroomd worden voor het AVD-A2 examen (<35KW). Let op! Deze regeling gaat pas in 01-01-2014. U kunt uiteraard zomer 2013 beginnen zodat u direct na 01-01-2014 AVD-A2 examen kunt doen.
  • Na 2 jaar bezit van het AVD-A2-rijbewijs kan opnieuw AVD examen worden gedaan voor het AVD-A (onbeperkt) rijbewijs. U mag dan een motorfiets zonder beperkingen berijden. Ook tijdens dit examen zullen enkele Bijzondere Verrichtingen worden getoetst.
  • Ayat Verkeersschool geeft bij de aanvullende examens AVD-A2 en AVD-A een extra korting.

Meer informatie