Geen categorie

Wijzigingen WRM bijscholing per 01 april 2020

Wijzigingen WRM bijscholing per 01 april 2020

Wijzigingen WRM

Ben je reeds bevoegd rijinstructeur? Per 1 april 2020 zijn er enkele veranderingen in de WRM en het RRM.
Wij hebben voor jouw alle veranderingen met betrekking tot de bijscholing voor rijinstructeurs op een rijtje gezet. Voor mensen die hun bijscholing hebben afgerond voor 1 april gelden de wijzigingen niet.

Praktische bijscholing rijinstructeur
Vanaf 1 april 2020 hoef je nog maar 1x de praktijkbegeleiding te doen. Voorwaarde is wel dat deze praktijkbegeleiding met een voldoende wordt afgerond.
Indien je zakt voor je 1 praktijkbegeleiding krijg je 2x de mogelijkheid voor een herkansing. Indien je ook voor het 3e examen zakt, moet je het educatief traject doen.

Echte leerling is verplicht tijdens IBKI examen
Tijdens het examen geef je nieuw aan te leren lesonderwerp aan een echte CBR leerling. Je mag dus niet op examen gaan met een leerling die zijn rijbewijs al heeft voor de betreffende categorie. Tevens mag je niet op examen gaan met een leerling die zijn TTT of CBR examen reeds heeft gedaan. Bij de RIS was dit al langere tijd het gebruikelijk, maar per 1 april wordt dit ook bij WRM praktijkbegeleidingen verplicht.
Houdt er rekening men eist dat de leerling beschikt over een voldoende voertuigbeheersing. Het meenemen van leerlingen die de voertuigbediening nog niet onder controle hebben is niet toegestaan.

De examinator bepaald mede het lesonderwerp
De IBKI examinator of RIS begeleider krijgt een rol bij het bepalen van het lesonderwerp. Aan het begin van de rijles stel je het aanvangsniveau vast. Het lesonderwerp tijdens het examen moet aansluiten bij het rijniveau van de leerling. Is de leerling toe aan het geven van de rijles, dan mag je hem geven. Indien het rijniveau van de leerling niet aansluit bij de instructiekaart, kan de examinator in overleg met de examenkandidaat een ander lesonderwerp kiezen. De keuze van de RIS begeleider of IBKI examinator is hierbij leidend.

Een geslaagde opleiding A,C,D of T telt als een praktische bijscholing
Indien je slaagt voor de opleiding A,C,D of T rijinstructeur telt dat mee als een praktische bijscholing. Dit geldt niet als je slaagt voor de opleiding rijinstructeur aanhangwagen (E).

Educatief traject voor rijinstructeurs
Rijinstructeurs die hun theoretische WRM bijscholingscursussen gevolgd hebben, tijdig een VOG hebben ingediend bij IBKI en 3x een onvoldoende gehaald hebben voor hun praktijkbegeleiding komen in het educatief traject terecht.
Je krijgt dan een verlenging van 6 maanden van je WRM pas. Deze 6 maanden gaan in op de vervaldatum van je WRM pas. In deze 6 maanden moet je vervolgens 3 dagen ( 6 dagdelen) scholing volgen. Na de scholing moet je opnieuw praktijkexamen doen. Indien je dan weer zakt kom je wederom in het educatief traject terecht. Je bevoegdheid verloopt dus niet, zolang je tijdig je scholing doet.
De scholing is op maat gemaakt en kun je uiteraard volgen bij Lenoir Opleidingen. Meer informatie over de inhoud van de scholing volgt zodra hierover meer bekend is.

Theoretische bijscholing
Momenteel moet elke rijinstructeur, die zijn WRM pas geldig wil houden 6 dagdelen (3 dagen) theoretische bijscholing volgen. De onderwerpen mag je zelf kiezen, maar een bijscholing telt maar 1 keer mee.
Vanaf 1 april 2020 komt hier de regel bij dat je 1 theoretische bijscholing over wet en regelgeving moet volgen. Momenteel is er slechts 1 bijscholingscursus beschikbaar over wet en regelgeving en dat is bijscholing 28 Het RVV.
Indien je de theoretische bijscholing hebt afgerond voor 01 april 2020 geldt deze regel niet.

Stagementor
Vanaf 1 april 2020 moeten rijinstructeurs 5 jaar rijinstructeur zijn en de WRM bijscholingscursus Stagementor hebben gevolgd om als stagementor te mogen optreden. Deze regeling geldt per categorie. Het kan dus zijn dat een rijinstructeur bijvoorbeeld bij de auto als stagementor mag optreden, maar dat hij dit niet mag voor de motor.
De regeling omtrent stagementoren geldt niet voor alle rijinstructeurs die voor 01 april 2017 hun rijinstructiebevoegdheid hebben gehaald. Let op: Ook dit geldt per categorie.

VOG
Vanaf 01 april 2020 moeten alle rijinstructeurs die hun WRM pas willen verlengen een Verklaring Omtrent Gedrag inleveren bij IBKI. Deze VOG moet ingediend zijn voordat je WRM pas verloopt en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
De VOG kun je digitaal aanvragen via de website van IBKI bij Justis of bij het gemeentehuis. Digitaal aanvragen is goedkoper.
Houdt er rekening mee dat de aanvraag van een VOG enkele weken kan duren. Ben dus op tijd met het aanvragen van je VOG! Indien je de VOG te laat inlevert is je WRM pas niet meer geldig!!

Nieuwe WRM bevoegdheidspas
Vanaf 1 juli 2020 worden WRM passen voorzien van een pasfoto en een handtekening van de bevoegde rijinstructeur. Deze gegevens krijgt het IBKI uit het rijbewijsregister van de RDW. Het is belangrijk dat je akkoord geeft dat IBKI deze gegevens mag gebruiken. Dit kun je doen door een akkoord vinkje te zetten in MIJN IBKI.
De nieuwe pas wordt afgegeven bij iedereen die na 01-07-2020 rijinstructeur wordt of bij iedereen die vanaf deze datum zijn WRM bevoegdheid verlengt.

Let Op:
De Tweede kamer bespreekt alle wijzigingen begin 2020 nog een keer met de minister. Dit kan eventueel nog leiden tot aanpassingen van de wet- en regelgeving. Houdt daarom de actuele berichtgeving over dit onderwerp goed in de gaten. Ons advies is om je te abonneren op de nieuwsbrief van IBKI.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste die iets schrijft!

Reageer op dit bericht